Sampioni
Dobrodosli! Molimo Vas da se registrujete ,veoma je lako i nece vam traziti potvrdni kod! Hvala ... Ovo je forum za Pitove i Staforde...Podrzimo ovu rasu! Molimo sve nove clanove da se predstave i zahvaljujemo se na aktivnosti...!


Ovo je forum za Pit Bull Terijere (APBT) i Stafordske Terijere (AST)
 
PrijemKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 odredjivanje plodnih dana kod kuje u teranju

Ići dole 
AutorPoruka
tamarApbt

avatar

Broj poruka : 35
Datum upisa : 20.10.2011

PočaljiNaslov: odredjivanje plodnih dana kod kuje u teranju   Pet Okt 21 2011, 08:05

Odgajivači često imaju probleme sa preciznim utvrđivanjem datuma za parenje. Savremena medicina čoveku daje skoro potpunu kontrolu i nad ovim segmentom života tako da je moguće u potpunosti izbeći neprijatna iznenađenja...

Kuja najčešće ima povećano lučenja luteinizirajućeg hormona [nadalje u tekstu LH] desetog dana [računajući od prvog dana kada je imala krvarenje], ovulira 12. dana [ovulacija je izbacivanje sazrelih neoplođenih jaja iz jajnika] i u idealnim uslovima postaje skotna 14. dana. Kuje se najčešće vode na parenje 14 dana po početku proestrusa, prvog stadijuma u reproduktivnom ciklusu pasa. Ovo je uobičajena praksa jer je primećeno da tih dana najveći broj kuja "diže rep" što je objašnjeno kao lateralna devijacija repa praćena povećanjem stidnice [vulve] ili jednostavno rečeno periodom teranja kada ženke dozvoljavaju mužjacima da "naskaču" i pare se. Fizičke promene koje ukazuju na početak ovulacije obuhvataju omekšavanje i uvećanje stidnice. Kasnije, kada je postalo uobičajeno da se parenje radi sigurnosti ponavlja ženka bi se uparila 12. i 14. dana, u slučaju dvostrukog ili 11, 13, i 15. u slučaju trostrukog parenja. Iako ovakav raspored i dalje odgovara svrsi postizanja optimalnog parenja i veličine okota kod prosečne kuje, isto pravilo ne važi za svaku kuju.

Radi se o tome da ovulacija ne počinje kod svake kuje 12 dana po početku proestrusa [prve faze reproduktivnog ciklusa kod pasa]. Neke mogu ovulirati i 5. ali čak i 25. dana i u tim slučajevima primena standardnog rasporeda dovodi do neuspešnog parenja. Ukoliko se ponašanje ženki prema mužjacima koristi kao glavni indikator za ovulaciju pa samim tim i kao glavni metod za određivanje rasporeda parenja zanemaruju se mnogi važni faktori. Neke ženke mogu imati "lažno teranje" [sa malo ili nimalo krvarenja] što otežava tačno utvrđivanje ovulacije, zatim mogu "dizati rep" i ponašati se kao da prihvataju mužjake tokom proestrusa, a mogu ostati nevoljne za parenje čak i u toku same ovulacije.

Razlike u simptomima i ponašanju tokom "teranja" uočene kod različitih kuja kao i činjenica da neuspešno parenje neminovno znači pauzu od najmanje 6 meseci do ponovnog pokušaja sasvim razumljivo vlasnike kuja dovode u nezavidnu situaciju. Povrh svega, ni citološka analiza koja može poslužiti za određivanje termina početka estrusa, sama po sebi nije pouzdana za prognoziranje ovulacije iz razloga što se povećanje lučenja LH koje prethodi ovulaciji može dogoditi 3 do 5 dana pre ili nakon početka estrusa. Zbog svega navedenog klinički test nivoa progesterona koji pouzdano predviđa ovulaciju kod kuja i služi za pravovremeno pravljenje rasporeda parenja koristi većina ozbiljnih odgajivača.


Test progesterona veoma precizno određuje ovulaciju. Ovaj test obuhvata periodični pregled vaginalnog sekreta [u periodu posle početka proestrusa] kao bi se pratilo uvećavanje vaginalnih epitelijalnih ćelija koje se dešava kao posledica povećanog nivoa hormona estrogena. Kada se, posmatrano kroz mikroskop, za nekih 60% uvećaju ćelije vaginalnog zida može se započeti testiranje. Uzimaju se uzorci krvi, ako je moguće svakog dana [ili svakog drugog dana] i sva krv ili serum [u zavisnosti od konkretnog testa koji se koristi] se dodaju na indikator koji je prethodno tretiran monoklonim antitelima koja su specifična za progesteron.

U poodmaklom proestrusu nivo estrogena pada a raste nivo LH. Nivo LH raste uporedo sa povećanjem nivoa progesterona, koji prelazi 1 ng/ml u toku istog dana. Sledi da detektovanje povećanog nivoa progesterona u serumu odgovara povećanju nivoa LH. Ove je veoma važan indikator iz razloga što ovulacija započinje dva dana pre povećanja nivoa LH. Nažalost, na našem tržištu još uvek nema "portabl" testova kao što je npr. ELISA [The serum progesterone enzyme-linked immunosorbent assay] koji proizvodi kompanija International Canine Genetics, divizija koncerna Symbiotics [Malvern, PA]. Ovaj komplet koristi promenu boje kao indikator povećanog progesterona u serumu kod kuja. U početnoj fazi proestrusa indikator pokazuje jarko plavu boju koja označava nizak nivo progesterona [između 0.0 i 1.0 ng/ml].
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
 
odredjivanje plodnih dana kod kuje u teranju
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Sampioni :: Moj Pas! :: Zdravlje-
Skoči na: